fbpx
parallax background

Coregrafia Perfectă

Află care sunt cei mai importanți 10 pași pentru a crea coregrafia perfectă

Coregrafia perfectă

 

O coregrafie perfectă este un ideal la care cred că aspiră toate dansatoarele, dar mai ales cele care îşi doresc să evolueze în ceea ce numim Arta dansului oriental. Şi pentru că adesea am fost întrebată cum îmi creez coregrafiile, m-am decis să fac un mic ghid cu 10 paşi simplii de urmat.

1. Alege o melodie care îţi place
De cele mai multe ori, primul pas în procesul de creaţie al unei coregrafii este alegerea melodiei. Uneori auzi o melodie şi imediat simţi că trebuie să dansezi. Îţi spui „asta e melodia mea!” şi te gândeşti să faci o coregrafie. Alteori, mai întâi vrei să transmiţi un mesaj sau o stare – în acest caz, melodia este un fel de instrument, pe care îl alegi ulterior.
În orice caz, te sfătuiesc să alegi o melodie care îţi place foarte mult. Una care te inspiră şi îţi dă ocazia să fii creativă. Acordă-ţi timp suficient pentru a alege melodia pe care urmează să faci coregrafia.

2. Decide sau află pentru cine dansezi dar şi, mai ales, unde anume dansezi
Atunci când vrei să faci o coregrafie, este bine să ştii încă de la început cărui public te adresezi. Ce aşteptări şi ce cunoştinţe au spectatorii despre dansul oriental şi chiar despre tine? Ce vârste au ei? Este un public numeros, unul mai restrâns sau este doar o singură persoană?
Câteva întrebări ajutătoare pentru câteva situaţii posibile:
– cum ar trebui să arate un dans pe care îl susţii în faţa unui juriu de specialitate, pe o scenă mare, în cadrul unui concurs internaţional de dans oriental? Dar un dans special pe care vrei să-l dansezi pentru iubitul tău, în intimitate?
– cum ar fi un moment de dans într-un restaurant la o petrecere de nuntă arabă, unde ţi se cere să dansezi pe muzica live a formaţiei? Dar un moment de dans pentru o emisiune TV de divertisment din România?
– cum ai dansa într-o cafenea arăbească, printre narghilele şi chelneri grăbiţi, la o aniversare între prieteni? Şi cum ai dansa la petrecerea aniversară a nepoţelei tale de 8 ani care îşi doreşte s-o invite pe prinţesa Jasmine la ziua ei?
Răspunsurile la aceste întrebări ar trebui să influenţeze atât conţinutul dansului tău cât şi costumaţia, respectiv atitudinea ta pe scenă. Ba chiar şi alegerea stilului de dans şi a melodiei.

3. Cunoaşte-ţi melodia în cele mai mici detalii
Deşi pare evident, înainte de a începe să lucrezi la o coregrafie trebuie să cunoşti melodia pe care urmează să o coregrafiezi. Mai mult decât atât, ideal este să o înveţi pe de rost. Ascult-o de câteva zeci de ori, până când ştii fiecare vers, fiecare ritm, fiecare accent. Pentru mine, cel mai bun moment (iniţial) de a deveni prietenă intimă cu melodia este seara. Înainte să adorm, o ascult de mai multe ori, într-o stare de relaxare şi receptivitate.
Tips:
– Încearcă să simţi melodia, la nivel emoţional. Ce stare predominantă îţi trezeşte? Ce îţi inspiră: tristeţe, bucurie, iubire, dor…?
– Identifică segmentele principale sau părţile componente: intro, strofe, refren, final. Observă şi notează-le pe un carneţel sau pe telefon. Care dintre aceste secţiuni se repetă şi de câte ori? Ce tempo şi ce ritmuri poţi să identifici în fiecare secţiune? Ce diferenţe de stare există în fiecare dintre ele?
– Focalizează-te! Nu asculta melodia non-stop, la orice oră din zi sau noapte. Nu o asculta atunci când faci curat în casă ori atunci când mergi la cumpărături. Ascult-o numai atunci când eşti pregătită să o cunoşti sau să lucrezi la coregrafie. Adică atunci când chiar poţi să te focalizezi asupra ei, asupra ta şi a dansului ce urmează a fi creat. În caz contrar, în scurt timp se va pierde din magie şi te vei plictisi de ea.

4. Construieşte fundaţia sau ce să faci înainte să începi efectiv coregrafia perfectă
Odată ce ai învăţat melodia şi ai identificat corect stilul de dans corespunzător, eşti gata să te apuci de treabă. Întocmeşte-ţi o listă cu: particularităţile stilului, paşii de bază, poziţii ale braţelor, accesorii utilizate (dacă este cazul) etc.. Aceasta va fi fundaţia pe care vei crea coregrafia.
Atenţie! Originalitatea în dansul oriental nu constă în a arunca pur şi simplu mişcări din alte dansuri sau alte stiluri de dans (cum am observat adesea că se practică în România), în speranţa că dau bine şi că, oricum, cel mai probabil, publicul nu are habar. Dacă vrei să fii originală, încearcă mai întâi să studiezi şi să stăpâneşti regulile fiecărui stil de dans oriental, şi abia apoi vino cu ceva nou, ceva ce îţi aparţine şi te reprezintă.

5. Alege costumul şi accesoriile
La modul ideal, costumul şi accesoriile trebuie alese în acord cu stilul dansului şi cu tema melodiei. Ele te vor ajuta atât la transmiterea mesajului cât şi la stabilirea mişcărilor din coregrafie. Decide-te de la început dacă vei folosi sau nu accesorii pentru că mai târziu va fi mai greu să schimbi coregrafia. În general, coregrafiile cu accesorii necesită mai mult timp de pregătire şi un nivel al dansului cel puţin intermediar.

6. Lasă-te purtată de melodie
Dacă nu ai trecut deja prin această etapă, acum este momentul: dă drumul la melodie, relaxează-te şi lasă-ţi corpul să se mişte aşa cum vrea el. Dacă ai un minim vocabular de mişcări, vei observa că trupul tău va ştii în mod natural să se mişte în ritmul muzicii, cel puţin pe anumite secvenţe. Notează aceste mişcări, ele te vor ajuta mai târziu.

7. Creează frazele coregrafice
Stabileşte mişcările în funcţie de segmentele melodiei: început (intro/intrarea în scenă), strofe, versuri, instrumente/orchestră, final. Fiecărei fraze coregrafice trebuie să îi corespundă o anumită secţiune de melodie. O frază este alcătuită din mai multe mişcări, o combinaţie de paşi, mişcări din braţe, din şolduri, din abdoment. Acolo unde se repetă melodia, poţi să repeţi şi tu coregrafia.
Experimentează! În orice combinaţie, vedetele ar trebui să fie accentele, de aceea acordă-le o atenţie deosebită. Dă frâu liber imaginaţiei şi joacă-te cu spaţiul scenic, cu nivelurile de înălţime, chiar şi cu publicul. Mai ales, pune-te în valoare, pune-ţi în lumină calităţile, alege mişcări care te avantajează.

8. Stabileşte tranziţiile
După ce ai stabilit mişcările pentru segmentele majore, este timpul să creezi tranziţiile. Chiar dacă ele nu reprezintă punctele de atracţie ale coregrafiei, totuşi nu trebuie să fie plictisitoare sau să creeze rupturi. Dimpotrivă, este bine să întregească imaginea generală a dansului. Cu cât sunt mai subtile, cu atât mai bine. Caută deci cele mai creative şi mai inedite modalităţi de a face trecerea de la un segment la celălalt.

9. Acordă-ţi timpul necesar
Nu trebuie să termini coregrafia într-o singură zi. Mai bine e să lucrezi pe secţiuni şi să laşi timp între ele. De cele mai multe ori, în următoarea săptămână sau chiar a doua zi îţi va veni o idee mai bună sau vei simţi să complici un pic mişcările. La final, asigură-te că secvenţele individuale ale dansului au o temă sau un caracter comun şi că există continuitate.

10. Notează-ţi coregrafia şi înregistrează-te în timp ce o dansezi
Notează-ţi toate mişcările într-un carneţel. Exact în ordinea stabilită, ţinând cont de fiecare segment în parte. Include cât mai multe detalii, mai ales în cazul frazelor cu combinaţii mai dificile. Poţi să adaugi şi desene dacă te inspiră.
Înregistrează-te cu o cameră video sau chiar cu telefonul mobil. Te va ajuta să-ţi reaminteşti mai uşor coregrafia şi, foarte important, vei putea să te priveşti dintr-un alt punct de vedere.

Sper ca aceste recomandări să-ţi fie de ajutor şi de-acum încolo să-ţi fie mai uşor să creezi coregrafiile pentru dansurile tale orientale.

Dacă ai şi alte sfaturi sau cunoşti tehnici pe care tu personal le foloseşti deja cu succes la coregrafii, te rog să le scrii într-un comentariu mai jos. Îţi multumesc pentru vizită şi contribuţie 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *